Simsportslegender: Mark Spitz

Allt du behöver veta om legenden: Mark Spitz

Födelsedatum: 10 februari 1950
Nationalitet: Amerikan
Längd: 183 cm (6 ft 0 in)
Vikt: 73 kg (161 lb)
Simsätt: frisim, fjärilsim
Olympiska Spel: 2 st (Mexico City 1968, München 1972)
Olympiska Guld: 9 st (endast Michael Phelps har vunnit fler OS-guld, alla idrotter inräknat)

Mark Spitz är en av simhistoriens största simmare. Det är lätt att glömma att det långt innan Michael Phelps ens var född fanns en annan simgigant som ägde simvärlden på aldrig tidigare skådat sätt.

Ung som gammal, luta dig tillbaka och läs historien om mannen som kom att göra det ”omöjliga”: att vinna 7 guld på ett och samma OS.

Barndomen

Mark föddes den 10 februari, 1950, i Modesto, Kalifornien som den äldste av totalt sett tre syskon.
Familjen flyttade till till Honolulu, Hawaii, när Mark bara var två år gammal och där simmade den lilla Mark på Waikiki Beach dagligen.

I en intervju med Lenore Spitz, Marks mamma, som publicerades i tidningen Time, 1968, beskrev hon den lille Marks kärlek till havet:

”You should have seen that little boy dash into the ocean. He’d run like he was trying to commit suicide.”

När Mark var sex år gammal flyttade familjen tillbaka till Kalifornien. Denna gången Sacramento och det var nu som Mark började tävla för den lokala simklubben. Mark visade tidigt att simning var någonting som han var bra på, för redan vid 10 års ålder så hade han hunnit slå 17 nationsrekord i olika åldersklasser och ansågs vara världens bästa simmare i åldern 10 år och yngre.

Ungdomsåren

Lenore och Arnold, Marks föräldrar, insåg tidigt potentialen hos den unge Mark och valde att till Santa Clara så att Marks kunde träna med den framgångsrike tränaren, George F. Haines, på Santa Clara Swim Club.

”Simning är inte allt; att vinna är det.”

Mark, som växte upp under en tid när det inte ansågs vara fult att vara bättre än andra uppmuntrades ofta av sin far med mantrat: “swimming isn’t everything; winning is” [”Simning är inte allt; att vinna är det” red.].

Tiden med Haines gav resultat. Under de fyra åren som Mark tränade med Haines, 1964 – 1968, så lyckades han slå rekord i varenda simsätt och gren som han ställde upp i.

1966, 16 år gammal, vann Mark sin första AAU National Championship-titel. Den första av vad som skulle bli 24 AAU-titlar.

1967 slog Mark sitt första världsrekord på en helt vanlig tävling i Kalifornien, när han simmade i mål på 4:10.60 på 400 meter frisim.

Den internationella scenen

1967 på Pan American Games i Winnipeg, Kanade, vann Mark 5 guldmedaljer (100 & 200 meter fjärilsim, 4×100 meter frisim, 4×200 meter frisim och 4×100 meter medley). Det skulle ta 40 år innan någon lyckades att slå denna bedrift (2007 vann brasilianske Thiago Pereira 6 guldmedaljer).

OS i Mexico City 1968

Inför OS i Mexico City så hade Mark redan slagit hela 10 världsrekord och förväntningarna på honom var enorma. I media pratade man om hela 6 guldmedaljer för den då 18-årige Mark.

Mexico blev ett stort misslyckande för den unga simstjärnan som inte lyckades vinna ett enda individuellt guld.
På favoritdistansen, 100 meter fjärilsim, fick han se sig slagen av landsmannen Doug Russell med en halv sekund, trots att Mark var regerande rekordhållare på distansen och hade slagit Russell alla de 10 gångerna de hade mötts tidigare under det året.
I och med förlusten mot Russell på 100 meter fjärilsim så fick inte Mark simma i medley-lagkappen och missade således ett olympiskt guld i den grenen.

Marks lämnade trots detta Mexico City med 2 Guld i lagkapp (4×100 meter frisim, 4×200 meter frisim), 1 Silver på 100 meter fjärilsim och 1 Brons på 100 meter frisim.

OS i München 1972

”Mitt livs största, och bästa beslut”

Efter besvikelsen i Mexico City så valde Mark att gå till Indiana University för att träna med den legendariske tränaren ”Doc” Counsilman. Ett beslut som Mark senare skulle kalla för sitt livs största och bästa beslut.

Under sin tid vid Indiana University och under Counsilman träningsregim vann Mark åtta individuella NCAA-titlar och blev utsedd till den främsta amatöridrottaren i USA, alla kategorier.

Det var en betydligt mer mogen och bestämd Mark som kom till München 1972. Inget skulle stoppa honom den här gången.

Medierna hade spelat på samma förväntningar som i Mexico City: sex Olympiska Guld. De skulle få fel igen. Mark gjorde det ”omöjliga” och vann hela sju Guldmedaljer.

Inte nog med att Mark vann allt han ställde upp i, han slog även världsrekord i varenda gren:
100 meter frisim (51.22), 200 meter frisim (1:52.78), 100 meter fjärilsim (54.27), 200 meter fjärilsim (2:00.70), 4×100 meter freestyle (3:26.42), 4×200 meter freestyle (7:35.78) och 4×100 meter medley (3:48.16).

Bara minuterna innan finalen på 100 meter frisim avslöjade Mark för en reporter att han tvekade om han ens skulle simma grenen. En påminnelse för oss alla att även legendarer ibland tvekar på sin förmåga.

”I know I say I don’t want to swim before every event, but this time I’m serious. If I swim six and win six, I’ll be a hero. If I swim seven and win six, I’ll be a failure.”

Legenden

Mark Spitz är en av fem Olympier att ha vunnit nio Guldmedaljer (silvermedaljen i Mexico City kostade honom två OS-guld). Det är endast Michael Phelps som har vunnit fler med sina 23 OS-guld.

De sju OS-gulden som Mark vann i München var ett rekord av sällan skådad rang och det skulle stå sig i hela 36 år innan Michael Phelps slog det i Peking 2008.

$$$

Vad tyckte ni om den första artikeln i ’Simsportslegender’ och vem vill ni läsare läsa om härnäst?

Supporta oss

Denna sida drivs utan reklamintäkter och av oavlönade skribenter.
Om ni gillar det vi gör överväg att supporta skribenten direkt via Patreon eller PayPal via bifogade länkar. Det möjliggör att de kan lägga mer tid på detta och ge er intressant innehåll oftare.

Detta inläggs skribent: Nikola Lukic (Patreon eller PayPal)

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. FireBird skriver:

    Alex Popov nästa!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *